Overstimulering af børn – Når mindre er mere!

Overstimulering er mere end blot et buzzword i dagens samfund. Det er en tilstand, der i høj grad kan påvirke børns mentale og følelsesmæssige sundhed. Børn i dag er udsat for et væld af sansestimuli og underholdning, hvilket kan medføre en følelse af overvældethed. Det er vigtigt at forstå, hvad overstimulering er, hvordan det påvirker børnene, og hvad der kan gøres ved det. Gå derfor ind og læs meget mere omkring overstimulering inde på siden lige nu.

Hvad er overstimulering?

Overstimulering af børn opstår, når børn er udsat for for mange sanseindtryk på én gang. Det kan forekomme, når børn overvældes af stærke lyde, hurtig bevægelse, skiftende farver og lys eller andre intense stimuli. Børn kan også blive overstimulerede, når de ikke har tilstrækkelig tid til at bearbejde en enkelt stimulus, før en anden kommer til. Når børn er overstimulerede, kan det føre til en følelse af omvæltning og usikkerhed, og kan medføre angst, frustration eller vrede.

Hvordan påvirker overstimulering børn?

Når børn er overstimulerede, kan de blive mere urolige og hyperaktive. Som resultat kan de have svært ved at falde i søvn, og miste fokus og koncentration i skolen eller i hverdagen. Overstimulering kan også medføre at børn oplever følelsesmæssig ustabilitet, og kan føre til angst og depression.

Hvordan kan vi mindske overstimulering?

Vi kan ikke undgå alle former for sansestimuli, men vi kan tage nogle skridt for at mindske for meget stimulering. En simpel måde kan være at undgå eller begrænse brug af skærme og elektroniske enheder, såsom tv og iPads. Der kan også være stor fordel i at skabe færre forskellige aktiviteter i børnenes hverdag, og i stedet fokusere på mere rolig, simpel leg og tættere samvær med dem. Ved at skabe en regelmæssig rutine og god struktur, kan børnene blive mere forberedte på hvad der kommer, og føle sig mere trygge i hverdagen.

Skab tid til ro og afslapning

At have en fast rutine og struktur, der involverer tid til ro og afslapning, kan også hjælpe med at mindske for meget stimulering. Børn har brug for tid til at læse, tegne, eller bare sidde stille i fred og ro. At give dem tid til at lege og udforske på deres egen måde, uden krav eller forventninger om “præstationer,” kan hjælpe dem med at føle sig mere selvsikre og trygge i en verden, der til tider kan være overvældende.